+31(0) 6 1160 1912 info@ibiss.eu
Selecteer een pagina

Op het eerste gezicht lijkt het een onmogelijke combinatie het Zwolse Q-share, een advies, training, coaching en e-learning bedrijf op het gebied van security en safety en StoryConnect, een ontwikkelaar van narratieve oplossingen uit Wageningen vormen samen IBISS. Dat vraagt om een toelichting.

“Ach, het is eigenlijk heel logisch”. Aan het woord is Marco Koning van StoryConnect, hij zegt:

Een aantal jaren geleden leidde ik de eind-gesprekken na de Afghanistan missie. Je hoort dan zoveel ervaringen en verhalen. Als Arbeid- en Organisatie Psycholoog, weet je ook dat je de “beleving” van de missie door de manschappen in je rapport moet terugbrengen naar een paar ijskoude cijfers. Dat kán natuurlijk helemaal niet. Je kunt de rijkheid van al die verhalen van echte mensen niet vatten in een beetje statistiek en een paar cijfers. Ik weet nog dat ik dacht, waarom doe ik dit eigenlijk.

Toen ik een paar jaar later StoryConnect ontdekte hoe je de kennis en inzichten in honderden of zelfs duizenden vertelde ervaringen van kunt onsluiten met de PNI aanpak die mensen onderzoeker maakt van hun eigen ervaring, wist ik meteen dat deze aanpak heel breed toepasbaar is. En dat blijkt ook. Wij helpen er ziekenhuizen mee om zorgkwaliteit te monitoren, het ministerie van BZK  van het ontwerp van indentiteitsdocumenten te verbeteren en organisaties bij het professionaliseren van hun medewerkers.

Natuurlijk vertel je er ook over aan je netwerk.Ik kende Leo Mulder van mijn tijd bij de Marechaussee. Dus het contact was snel gelegd. De mogelijkheden voor toepassingen in Security en Safety zijn bijna eindeloos. Van het monitoren van awareness tot terrorismebestrijding. Dus we waren er snel uit Leo en Peter van Q-share. IBISS was geboren.

En dan die naam, IBISS, waar staat dat voor? Peter van den Berg legt het uit:

IBISS staat voor Information Based Integrated Security & Safety. Informatie zien wij als “dat wat aanzet tot handelen, tot keuzes”. Niet als iets wat op je harde schijf staat. Dat is precies wat er fout gaat in veel andere beveiligingsconcepten. Die verwarren data met informatie. Informatie ontstaat als je mensen betekenis laat geven aan observaties die ze doen.

Als crisis-onderhandelaar bij de politie hebt ik dat heel vaak aan denk lijve ondervonden. Informatie is geen data, informatie is wat ontstaat als data bij elkaar brengt in een bepaalde situatie of context. Integratie is daarom de tweede I in IBISS.

En het gaat allemaal om het verbeteren van Safety & Security. Daarmee zijn we compleet: IBISS.

Wat gaat IBISS doen? Leo Mulder kan het precies vertellen.

In alle projecten die wij doen merken we het telkens weer: gereedschap is super belangrijk, maar het draait uiteindelijk altijd weer om de mensen. Mensen en hun unieke eigenschap dat ze hun verstand, ogen, oren en buikgevoel gebruiken om de goede dingen te doen in lastige situaties en complexe omgevingen. IBISS gaat dat allemaal verbinden zodat gevaren en bedreigingen eerder worden opgemerkt. We zijn op dit moment druk bezig de eerste producten en diensten te ontwikkelen. En uiteraard hebben we al contacten gelegd in de markt.

Heeft u het gevoel dat uw organisatie ook baat kan hebben bij het bij elkaar brengen van observaties van mensen in en om uw organisatie. Neem dan contact op.